Profilaktyka antybiotykooporności w „Środzie z profilaktyką”
Tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” są zagadnienia związane z antybiotykoopornością.
Antybiotykooporność to odporność bakterii na bakteriobójcze lub bakteriostatyczne działanie antybiotyków, to zdolność bakterii do przeciwstawiania się działaniu antybiotyku.
Bakterie potrafią bronić się przed antybiotykami na różne sposoby np. niszczą je, nie wpuszczają do komórki bądź usuwają z wnętrza komórki. Bakterie oporne mogą swobodnie namnażać się w obecności antybiotyku i są w stanie przekazywać zdolność obrony kolejnym pokoleniom oraz innym bakteriom.
Główne przyczyny antybiotykoodporności:
• Nadmierne lub niepotrzebne stosowanie antybiotyków.
• Nieprzestrzeganie zaleceń lekarza dotyczących dawkowania.
• Przerywanie antybiotykoterapii po ustąpieniu objawów infekcji.
• Nadużywanie antybiotyków podczas produkcji żywności.
• Nieprzestrzeganie zasad higieny.
Przeciwdziałać antybiotykooporności można poprzez:
• zapobieganie infekcjom przez: mycie rąk, zachowanie dobrej higieny żywności, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi oraz stosowanie aktualnych szczepień;
• stosowanie antybiotyków jedynie w sytuacjach, kiedy zostaną przepisane przez lekarza;
• zawsze stosowanie się do zaleceń lekarza;
• niestosowanie niewykorzystanych w poprzednich kuracjach antybiotyków;
• nieudostępnianie antybiotyków innym osobom.
Więcej informacji w poniższych materiałach edukacyjnych:
Ulotka informacyjna
Film informacyjny
Źródło: https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/o_nfz/programy_i_projekty/5.04._antybiotykoopornosc_2023.pdf
Grafika: https://pixabay.com/