Świadomy konsument w „Środzie z Profilaktyką”

Data publikacji

Tematami dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” są zagadnienia związane ze świadomymi zakupami i bezpiecznym przygotowywaniem potraw.

73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.

Czytaj etykiety - zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.

Podstawowe zasady bezpiecznego przygotowywania potraw:
•    Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
•    Umyj warzywa i owoce.
•    Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
•    Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
•    Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
•    Przechowuj jedzenie w lodówce.
•    Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
•    Rozmrażaj produkty w lodówce.
•    Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Więcej informacji w poniższych materiałach edukacyjnych:

Ulotka informacyjna
Film informacyjny

Źródło: https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/aktualnosci/aktualnosci_oddzialow/ulotka_-_szp_swiadomy_konsument__29_marca.pdf oraz
Grafika: https://pixabay.com/