Świadomy konsument w „Środzie z Profilaktyką”
Tematami dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” są zagadnienia związane ze świadomymi zakupami i bezpiecznym przygotowywaniem potraw.
73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.
Czytaj etykiety - zrezygnuj z produktów, które mają długą listę składników. Im krótszy skład – tym lepszy.
Podstawowe zasady bezpiecznego przygotowywania potraw:
• Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
• Umyj warzywa i owoce.
• Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
• Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
• Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
• Przechowuj jedzenie w lodówce.
• Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
• Rozmrażaj produkty w lodówce.
• Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.
Więcej informacji w poniższych materiałach edukacyjnych:
Ulotka informacyjna
Film informacyjny
Źródło: https://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles/_public/aktualnosci/aktualnosci_oddzialow/ulotka_-_szp_swiadomy_konsument__29_marca.pdf oraz
Grafika: https://pixabay.com/