Alzheimer i choroby mózgu w „Środzie z Profilaktyką”

Data publikacji

Tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” organizowanej przez NFZ jest Alzheimer i choroby mózgu.

•    Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych przyczyn otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Charakteryzuje się takimi objawami jak: utrata pamięci, upośledzenie osądu, trudnościami w mówieniu.

•    W późnej fazie choroby pacjenci z tym schorzeniem często mają problemy z samodzielnym przyjmowaniem pokarmów, a nawet zapominają o tym, aby spożyć posiłek. Należy więc zadbać o odpowiednie żywienie pacjenta.

•    Obecne badania potwierdzają pozytywne działanie diety śródziemnomorskiej na hamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością błonnika, antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących od ryb, witamin, tłuszczy roślinnych oraz niską zawartością tłuszczy zwierzęcych.

Więcej informacji w poniższych materiałach informacyjnych:

Ulotka informacyjna https://www.nfz-lodz.pl/attachments/article/8893/%C5%9Aroda%20z%20profilaktyk%C4%85%20-%20Alzheimer%20i%20choroby%20m%C3%B3zgu.pdf

Film informacyjny https://www.youtube.com/watch?v=zOSbSj8f_ig

Źródło: https://www.nfz-lodz.pl/dlapacjentow/nfz-blizej-pacjenta/8893-sroda-z-profilaktyka-alzheimer-i-choroby-mozgu
Grafika: https://pixabay.com/pl/