Cukrzyca u seniorów tematem „Środy z Profilaktyką”
Data publikacji
Tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” organizowanej przez NFZ jest codzienna profilaktyka cukrzycy u seniorów.
- Na całym świecie liczba osób chorujących na cukrzycę wzrasta. W Polsce na cukrzycę choruje już ok. 3 mln Polaków. Częstotliwość występowania cukrzycy u osób po 65. roku życia wynosi 25-30%, około 95% przypadków stanowi cukrzyca typu 2.
- Szacuje się, że w 2030 r. na całym świecie liczba seniorów chorych na cukrzycę osiągnie liczbę niemal 196 mln.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udaru mózgu i amputacji kończyn dolnych.
- Ważną rolę w diecie osoby chorej na cukrzycę odgrywa indeks glikemiczny (IG), który odzwierciedla metaboliczne działanie węglowodanów na organizm.
- Zaleca się spożywanie produktów o niskim IG. Sposób przygotowania potrawy ma wpływ na wartość IG - wzrasta gdy produkt jest:
- bardziej przetworzony,
- bardziej rozdrobniony,
- dłużej poddawany obróbce termicznej.
Więcej informacji w poniższych materiałach informacyjnych:
Źródło: https://akademia.nfz.gov.pl/codzienna-profilaktyka-cukrzycy-u-seniorow/
Grafika: https://pixabay.com/pl/