Zdrowotne właściwości cebuli

Zdrowotne właściwości cebuli

Data publikacji

W jaki sposób cebula wpływa na zdrowie?

Cebula ma zdolność niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego syrop z cebuli jest powszechnie stosowany jako domowy środek na przeziębienie i kaszel. Cebula bywa stosowana również do leczenia biegunki, może być pomocna w unieszkodliwianiu nawet bakterii E. coli i Salmonelli. Związki siarki występujące w cebuli mają działanie bakteriobójcze, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, pomagają obniżyć cholesterol i ciśnienie krwi. Cebula zawiera również przeciwutleniacze, neutralizujące niekorzystny wpływ na organizm wolnych rodników. Witamina C i kwas foliowy wspomagają natomiast funkcjonowanie układu odpornościowego.

Cebula zawiera również: witaminę B6, potas, wapń, żelazo, błonnik oraz chrom. Surowe warzywo zapobiega natomiast próchnicy zębów. Poza tym cebula wzmacnia organizm po antybiotykach, odnawiając florę jelitową, obniża ryzyko wystąpienia zawału, udaru i choroby wieńcowej. Zapobiega powstawaniu złego cholesterolu, dbając jednocześnie o prawidłowy poziom dobrego. Dzięki zawartości chromu pomaga w zapobieganiu cukrzycy. Cebula zmniejsza także ryzyko zachorowania na nowotwór, a spożywanie cebuli przez kobiety w okresie menopauzy zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości.

Więcej informacji.

Źródło: https://glosseniora.pl/2022/10/21/zdrowotne-wlasciwosci-cebuli/
Grafika: https://pl.freepik.com/

Adres źródłowy: http://infosenior.rops.torun.pl/index.php/aktualnosc/zdrowotne-wlasciwosci-cebuli

Załączniki
  • [0] http://infosenior.rops.torun.pl/sites/default/files/styles/content_image/public/obrazek/2022-10/top-view-of-healthy-red-and-white-onions-on-a-bucket-on-a-checked-cloth-on-a-grey-wooden-wall-with-copy-space.jpg?h=93c54072&itok=btnb3Ml8