Zatrucia pokarmowe w „Środzie z Profilaktyką”

Data publikacji

Tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” organizowanej przez NFZ jest profilaktyka zatruć pokarmowych.

  1. Zatrucia pokarmowe powodują liczne dolegliwości, od względnie łagodnych do poważnych, zagrażających zdrowiu i wymagających hospitalizacji.
  2. W 2019 roku na terenie Polski odnotowywano prawie 9 tysięcy zachorowań na Salmonelozę. W 2020 roku zachorowało na nią ponad 5 tysięcy osób.
  3. Z powodu zakażeń Campylobacter, rywalki Salmonelli w 2019 roku zachorowało ponad 720 osób, a w 2020 roku stwierdzono 443 zachorowania.
  4. Najczęstsze przyczyny bakteryjnych zatruć pokarmowych i ich źródła:
  • Gronkowiec złocisty- nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny;
  • Salmonella - jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa;
  • Bacillus cereus - kremy, lody, sosy, produkty zbożowe;
  • Clostridium - mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory;
  • Campylobacter - mięso, mleko, woda;
  • Escherichia coli – mięso wołowe, mleko, woda.
  • Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.

Więcej informacji w poniższych materiałach informacyjnych:

Ulotka informacyjna

Film informacyjny

Źródło: https://akademia.nfz.gov.pl/wp-content/uploads/2021/07/ULOTKA-Profilaktyka-zatru%C4%87-pokarmowych.pdf
Grafika: https://pixabay.com/pl/