Zatrucia pokarmowe w „Środzie z Profilaktyką”
Zatrucia pokarmowe w „Środzie z Profilaktyką”
Data publikacji
Tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” organizowanej przez NFZ jest profilaktyka zatruć pokarmowych.
- Zatrucia pokarmowe powodują liczne dolegliwości, od względnie łagodnych do poważnych, zagrażających zdrowiu i wymagających hospitalizacji.
- W 2019 roku na terenie Polski odnotowywano prawie 9 tysięcy zachorowań na Salmonelozę. W 2020 roku zachorowało na nią ponad 5 tysięcy osób.
- Z powodu zakażeń Campylobacter, rywalki Salmonelli w 2019 roku zachorowało ponad 720 osób, a w 2020 roku stwierdzono 443 zachorowania.
- Najczęstsze przyczyny bakteryjnych zatruć pokarmowych i ich źródła:
- Gronkowiec złocisty- nabiał, sałatki majonezowe, mięso, wędliny;
- Salmonella - jaja, mleko i przetwory mleczne, owoce morza, warzywa;
- Bacillus cereus - kremy, lody, sosy, produkty zbożowe;
- Clostridium - mięso, drób, źle pasteryzowane i przechowywane przetwory;
- Campylobacter - mięso, mleko, woda;
- Escherichia coli – mięso wołowe, mleko, woda.
- Zatrucia pokarmowe mogą być również wywoływane przez wirusy lub pasożyty.
Więcej informacji w poniższych materiałach informacyjnych:
Źródło: https://akademia.nfz.gov.pl/wp-content/uploads/2021/07/ULOTKA-Profilaktyka-zatru%C4%87-pokarmowych.pdf
Grafika: https://pixabay.com/pl/